Cokelat Almond (London)

23 Mac

Assalammualaikum semua pembaca, semoga semuanya sihat sejahtera. Bagaimana dengan aktiviti sepanjang 2013 ini? Dan yang sudah ada business, diharap makin baju dan berjaya. Kali ini, Salinah Bakeri akan share resipi Cokelat Almond London, yang telah tersiar dalam laman facebook. Kami terbitkan dilaman ini untuk kemudahan semua menyalinnya. Diharap memeberi kemudahan hendaknya.

Gambar dan resipi Cokelat Almond London

Bahan-bahan:

– 250 gram mentega

– 60 grams gula icing/castor

– 360 gram tepong gandum

– 30 gram tepung kek

– 10 gram tepong kastard

– 1 sudu teh perasa vannila (vannila extract)

– 2 kuning telor

– 500 gram almond (roast and sejukkan)

– 500 gram separa manis (semi-sweet cokelat) untuk masakan & 1 sudu makan mentega (untuk dicairkan)

– hirisan kecil almond

Cara membuat:

(1) Pukul gula dan mentega hingga kembang

(2) Masukkan kuning telor ke dalam campuran gula dan mentega, gaul rata.

(3) Tambah perasa vanila gaul rata.

(4) Tambah bahan kering, gaul semuanya dan jadikan dough

(5) Ambil sedikit dough – sebesar ibu jari, masukkan ke dalam dough almond yang telah diibakar, dan bentukkan seperti almond.

(6) Bakar dalam ketuhar 180C selama 17 minit.

(7) Sejukkan biskut sepenuhnya sebelum di celup dalam cairan cokelat.

(8) Letakkan biskut yang telah dicelop dalam cokelat cair dalam kertas kecil.

(9) Taburkan sedikit hirisan almond di atasnya.  Siap.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: